De Roofvogels
Valkeniers zijn de enige dierhandlers die wilde roofdieren dagelijks de vrijheid gunnen. Dat ze uit vrije wil besluiten terug te keren geeft al aan hoe goed ze het op de Valkerij Maneges naar hun zin hebben. De roofvogels hebben de valkeniers namelijk niet nodig want ze zijn op conditie en in staat om voor zichzelf te jagen.
Een overzicht van onze roofvogels, de samenstelling ervan kan variëren per type workshop of locatie.
Soort: Amerikaanse Zeearend
Spanwijdte: 220 cm
Gewicht: 3800 gram
Voorkomen: o.a. Noord-Amrika, Canada en Alaska
Deze zeearend wordt door de Amerikanen veelvuldig gebruikt als symbool. De enorme roofvogel is ongelooflijk sterk en heeft een dominant karakter. De witte kop en staartveren krijgt deze arend pas vanaf het 5e levensjaar. Arenden zijn de meesters van het luchtruim!
Soort: Amerikaanse Zeearend
Spanwijdte: 220 cm
Gewicht: 4000 gram
Voorkomen: o.a. Noord – Amerika, Canada en Alaska
Een Amerikaanse Zeearend ziet er als je jong anders uit dan als ze volwassen zijn, namelijk helemaal bruin / zwart. Pas over 5 tot 6 jaar krijgt deze roofvogel de witte kop en staartveren. Ook de snavel word pas op latere leeftijd helemaal geel.
Soort: Bateleur (Terathopius ecaudatus)
Spanwijdte: 1,80 meter
Gewicht: 2500 gram
Voorkomen: Midden en Zuid Afrika
In Afrika heeft de Bateleur de bijnaam “Berghaan” vanwege het gekleurde volwassen verenkleed. Op 8 jarige leeftijd zijn ze pas volwassen en volledig op kleur. Ook het gezicht en de poten verkleuren naar dan naar rood. De Bateleur vliegt op een bijzondere manier door de opvallend korte staartveren waardoor ze minder goed kunnen sturen.
Soort: Europese Oehoe
Spanwijdte: 180 cm
Gewicht: 3000 gram
Voorkomen: o.a. Europa
De Europese Oehoe is de aller grootse uilensoort van de wereld. Ze vliegen graag vlak over iedereen heen. Zo kun je goed merken dat uil absoluut geruisloos vliegt. Daarnaast hebben oehoe’s mooie oorpluimen op hun hoofd, dit zijn een soort wenkbrouwen.
Soort: Verreaux Oehoe (Melk Oehoe)
Spanwijdte: 160 cm
Gewicht: 2000 gram
Voorkomen: o.a. Zuid en Midden Afrika
De Verreaux Oehoe is de grootste oehoe van Afrika, heeft grote zwarte ogen en een grijs verenkleed. Deze is nog heel jong, dat kun je goed zien want ze heeft nog allemaal “pluizen” op haar hoofd. Als de Melk Oehoe volwassen is dan krijgt ze ook nog mooie roze oogleden. De oehoe’s worden niet voor niets “eagle-owls” genoemd, want ze hebben enorme klauwen!
Soort: Laplanduil (Stric nebulosa)
Spanwijdte: 140 cm
Gewicht: 1000 gram
Voorkomen: o.a. Noord-Amrika, Canada en Scandinavie
Een laplanduil is een wonderlijke uil. Ze lijken erg groot met vooral een norme bol van veren op het hoofd. Echter schijn bedriegt, de laplanduil weegt net 1 kilo. Er zit dus maar een klein lijfje onder al die veren verstopt. Laplanduilen kunnen heel goed horen, ze kunnen zelfs muizen localiseren die onder de sneeuw lopen! De laplanduil heeft gele ogen, dit betekent dat de uil ook overdag actief is.
Soort: Siberische Oehoe
Spanwijdte: 160 cm
Gewicht: 2700 gram
Voorkomen: o.a. Siberie
De Siberische oehoe is een ondersoort van de Europese oehoe en komt voor in Siberie. Deze oehoe is dan ook wat lichter van kleur.
Soort: Braziliaanse Dwerguil
Latijn: Glaucicium brasilianum
Lengte: 10-15 cm
Gewicht: +/- 60 gram
Voorkomen: Noord, Centraal en Zuid-Amerika
Ondanks zijn kleine voorkomen jaagt deze uil op muizen, kleine reptielen en insecten. Deze uil leeft in open boslanden en jaagt zowel ’s nacht als overdag. De dwerguil legt 3 tot 5 eieren. Als je goed kijkt lijkt het alsof deze uil ogen in zijn “achterhoofd” heeft.
Soort: Bengaalse Oehoe (Bubo bengalensis)
Spanwijdte: 1,20 meter
Gewicht: 950 gram
Voorkomen: India
In India komt de Bengaalse Oehoe voor. Deze uil met oranje ogen is voornamelijk in de schemering actief. Zij jaagt onder andere op kleine insecten en reptielen, maar ook op slangen en zelfs vissen.
Soort: Kerkuil (Tyto alba)
Spanwijdte: 90 cm
Gewicht: 350 gram
Voorkomen: Wereldwijd
Deze in Nederland voorkomende Kerkuil heeft zwarte ogen is voornamelijk een nacht actieve uil. Uilen jagen op gehoor. Deze oren zitten dan ook verstopt aan de zijkant van het gezicht. Het prachtige verenkleed van de uilen heeft nog een belangrijke functie, het zorgt ervoor dat uilen geheel geruisloos vliegen!
Soort: Roodstaartbuizerd (Buteo jamaicensis)
Spanwijdte: 125 cm
Gewicht: 1400 gram
Voorkomen: V.S. en Canada
De Roodstaartbuizerd jaagt in de verenigde Staten onder andere op eekhoorns. Deze buizerd heeft zoals zijn naam al zegt een rood / bruine staart. Qua formaat lijkt deze buizerd veel op de bij ons in Nederland voorkomende Europese Buizerd. Het karakter van de Roodstaartbuizerd is wat feller.
Soort: Arendbuizerd (Buteo rufinus)
Spanwijdte: 140 cm
Gewicht: 1 à 1,5 Kg
Voorkomen: o.a. Noord-Afrika
De Arendbuizerd is een prachtige buizerd. Op de Roofvogelboerderij hebben we zowel een lichte variant als een geheel rode variant. In de toekomst mogen deze dame en heer in een broedvolière,maar voor nu vliegen ze nog altijd schitterend.
Soort: Europese buizerd (Buteo buteo)
Spanwijdte: 120 cm
Gewicht: 900 gram
Voorkomen: o.a. Nederland
De Europese buizerd is de meest voorkomende roofvogel in Nederland. We zien ze vaak zitten langs de snelweg op paaltjes of heerlijk zweven op thermiek. Bibi is pas bij ons en nog volop in training zodat ze later mee kan doen in de show. De Europese buizerd heeft kleurvariaties in het verenkleed van bijna wit op de borst en zoals Bibi heel donkerbruin.
Soort: Kuifcaracara (Polyborus plancus)
Spanwijdte: 130 cm
Gewicht: 1200 gram
Voorkomen: Midden en Zuid Amerika
Net zoals zijn grote broer de Falklandcaracara is ook de Kuifcaracara een hele slimme vogel. De kuifcaracara’s worden in de landen waar zij voorkomen ook wel de bendeleden genoemd. Het zijn echte rovers. Caracara’s houden er van om te plunderen en te slopen!
Soort: Falklandcaracara (Phalcoboenus australis)
Spanwijdte: 1,30 meter
Gewicht: 1500 gram
Voorkomen: Falklandeilanden
Alleen op de falklandeilanden, ten zuiden van Argentinië, komt deze bijzondere caracara voor. Johnny Rook is de bijnaam die de eilandbewoners aan deze caracara hebben gegeven. Ongelooflijke intelligente, felle, ondeugende vogels!
Soort: Woestijnhavik (Parabuteo unicinctus)
Spanwijdte: 100 cm
Gewicht: 700 gram
Voorkomen: Zuid en Midden Amerika
De Woestijnhavik of Woestijnbuizerd is één van de weinig socialere roofvogels. Deze roofvogel jaagt namelijk in groepen. Zijn voedsel bestaat uit kleine reptielen, slangen maar ook zoogdieren. Deze “wolven van de lucht” kunnen gezamenlijk vliegen, ze hebben lange staartveren waardoor ze heel wendbaar zijn!
Soort: Slechtvalk (Falco peregrinus)
Spanwijdte: 100 cm
Gewicht: 600 – 1200 gram
Voorkomen: o.a. Nederland
De Slechtvalk is de snelst vliegende vogel ter wereld. Ooit is er een topsnelheid in duikvlucht (“stoop”) gemeten van wel 385 km per uur. Dit was echter vanaf 2000 meter hoogte. Zeus is een al wat oudere slechtvalk die de kunst van het loer draaien maar al te goed begrijpt.
Soort: Geervalk (Falco rusticolus)
Spanwijdte: 130 cm
Gewicht: 1400 gram
Voorkomen: o.a. Scandinavië en IJsland
Valken noemen we de hoogvliegers, zij hebben lange en spits aflopende vleugels. Valken jagen op het vliegende veerwild. De Geervalk of Giervalk is de grootste valkensoort. Valken worden getraind op een loer. De loer is een kunstprooi die wordt rondgedraaid in de lucht. Valken maken prachtige duikvluchten!
Soort: Amerikaanse Torenvalk (Falco sparverius)
Spanwijdte: 50 cm
Gewicht: 100 gram
Voorkomen: o.a. Noord en Midden Amerika
In Nederland hebben we een Europese Torenvalk (de vogel die je vaak ziet “stil” hangen in de lucht), in Amerika hebben ze deze Torenvalk. Ze zijn nog een stuk kleiner van formaat en jagen op grote insecten en kleine hagedissen.
Soort: Kapgier (Necrosyrtes monachus)
Spanwijdte: 170 cm
Gewicht: 1,5 à 2 Kg
Voorkomen: Oost en West-Afrika
De kapgier leeft in de natuur in Afrika, ten zuiden van de Sahara. Hier leven ze op grasachtige savannes tot halfwoestijnen en stedelijke gebieden. Zelf is hij te zwak om karkassen open te rijten maar met zijn smalle snavel kan hij de resten die grotere gieren achterlaten opeten.
Soort: Kalkoengier (Cathartes aura)
Spanwijdte: 180 cm
Gewicht: 1,5 à 2 Kg
Voorkomen: Noord en Zuid-Amerika
De kalkoengier kan zijn voedsel, behalve met zijn scherpe ogen, ook vinden door het op een grote afstand te ruiken. Er zijn maar weinig vogels waarvan bekend is dat ze dat kunnen.