De Roofvogels

Valkeniers zijn de enige dierhandlers die wilde roofdieren dagelijks de vrijheid gunnen. Dat ze uit vrije wil besluiten terug te keren geeft al aan hoe goed ze het op de Valkerij Maneges naar hun zin hebben. De roofvogels hebben de valkeniers namelijk niet nodig want ze zijn op conditie en in staat om voor zichzelf te jagen.

Een overzicht van onze roofvogels, de samenstelling ervan kan variëren per type workshop of locatie.
Roofvogels voor de roofvogel workshop - Julius

Soort: Amerikaanse Zeearend
Spanwijdte: 220 cm
Gewicht: 3800 gram
Voorkomen: o.a. Noord-Amrika, Canada en Alaska

 

Deze zeearend wordt door de Amerikanen veelvuldig gebruikt als symbool. De enorme roofvogel is ongelooflijk sterk en heeft een dominant karakter. De witte kop en staartveren krijgt deze arend pas vanaf het 5e levensjaar. Arenden zijn de meesters van het luchtruim!

 

Roofvogels voor de roofvogel workshop - JoySoort: Amerikaanse Zeearend
Spanwijdte: 220 cm
Gewicht: 4000 gram
Voorkomen: o.a. Noord – Amerika, Canada en Alaska

 

Een Amerikaanse Zeearend ziet er als je jong anders uit dan als ze volwassen zijn, namelijk helemaal bruin / zwart. Pas over 5 tot 6 jaar krijgt deze roofvogel de witte kop en staartveren. Ook de snavel word pas op latere leeftijd helemaal geel.

 

Roofvogels voor de roofvogel workshop - Maya

Soort: Bateleur (Terathopius ecaudatus)
Spanwijdte: 1,80 meter
Gewicht: 2500 gram
Voorkomen: Midden en Zuid Afrika

 

In Afrika heeft de Bateleur de bijnaam “Berghaan” vanwege het gekleurde volwassen verenkleed. Op 8 jarige leeftijd zijn ze pas volwassen en volledig op kleur. Ook het gezicht en de poten verkleuren naar dan naar rood. De Bateleur vliegt op een bijzondere manier door de opvallend korte staartveren waardoor ze minder goed kunnen sturen.

 

Roofvogels voor de roofvogel workshop - HerbySoort: Europese Oehoe
Spanwijdte: 180 cm
Gewicht: 3000 gram
Voorkomen: o.a. Europa

 

De Europese Oehoe is de aller grootse uilensoort van de wereld. Ze vliegen graag vlak over iedereen heen. Zo kun je goed merken dat uil absoluut geruisloos vliegt. Daarnaast hebben oehoe’s mooie oorpluimen op hun hoofd, dit zijn een soort wenkbrouwen.

 

Roofvogels voor de roofvogel workshop - Milky

Soort: Verreaux Oehoe (Melk Oehoe)
Spanwijdte: 160 cm
Gewicht: 2000 gram
Voorkomen: o.a. Zuid en Midden Afrika

 

De Verreaux Oehoe is de grootste oehoe van Afrika, heeft grote zwarte ogen en een grijs verenkleed. Deze is nog heel jong, dat kun je goed zien want ze heeft nog allemaal “pluizen” op haar hoofd. Als de Melk Oehoe volwassen is dan krijgt ze ook nog mooie roze oogleden. De oehoe’s worden niet voor niets “eagle-owls” genoemd, want ze hebben enorme klauwen!

 

Roofvogels voor de roofvogel workshop - Lappie

Soort: Laplanduil (Stric nebulosa)
Spanwijdte: 140 cm
Gewicht: 1000 gram
Voorkomen: o.a. Noord-Amrika, Canada en Scandinavie

 

Een laplanduil is een wonderlijke uil. Ze lijken erg groot met vooral een norme bol van veren op het hoofd. Echter schijn bedriegt, de laplanduil weegt net 1 kilo. Er zit dus maar een klein lijfje onder al die veren verstopt. Laplanduilen kunnen heel goed horen, ze kunnen zelfs muizen localiseren die onder de sneeuw lopen! De laplanduil heeft gele ogen, dit betekent dat de uil ook overdag actief is.
Roofvogels voor de roofvogel workshop - Syb

Soort: Siberische Oehoe
Spanwijdte: 160 cm
Gewicht: 2700 gram
Voorkomen: o.a. Siberie

 

De Siberische oehoe is een ondersoort van de Europese oehoe en komt voor in Siberie. Deze oehoe is dan ook wat lichter van kleur.

 

Roofvogels voor de roofvogel workshop - Rambo

Soort: Braziliaanse Dwerguil
Latijn: Glaucicium brasilianum
Lengte: 10-15 cm
Gewicht: +/- 60 gram
Voorkomen: Noord, Centraal en Zuid-Amerika
Ondanks zijn kleine voorkomen jaagt deze uil op muizen, kleine reptielen en insecten. Deze uil leeft in open boslanden en jaagt zowel ’s nacht als overdag. De dwerguil legt 3 tot 5 eieren. Als je goed kijkt lijkt het alsof deze uil ogen in zijn “achterhoofd” heeft.

 

Roofvogels voor de roofvogel workshop - Joep, Jaap, Josje, Jip en Jara

Soort: Bengaalse Oehoe (Bubo bengalensis)
Spanwijdte: 1,20 meter
Gewicht: 950 gram
Voorkomen: India

 

In India komt de Bengaalse Oehoe voor. Deze uil met oranje ogen is voornamelijk in de schemering actief. Zij jaagt onder andere op kleine insecten en reptielen, maar ook op slangen en zelfs vissen.

 

Roofvogels voor de roofvogel workshop - Sjors & Sjimmie

Soort: Kerkuil (Tyto alba)
Spanwijdte: 90 cm
Gewicht: 350 gram
Voorkomen: Wereldwijd

 

Deze in Nederland voorkomende Kerkuil heeft zwarte ogen is voornamelijk een nacht actieve uil. Uilen jagen op gehoor. Deze oren zitten dan ook verstopt aan de zijkant van het gezicht. Het prachtige verenkleed van de uilen heeft nog een belangrijke functie, het zorgt ervoor dat uilen geheel geruisloos vliegen!

 

Roofvogels voor de roofvogel workshop - Ivo

Soort: Roodstaartbuizerd (Buteo jamaicensis)
Spanwijdte: 125 cm
Gewicht: 1400 gram
Voorkomen: V.S. en Canada

 

De Roodstaartbuizerd jaagt in de verenigde Staten onder andere op eekhoorns. Deze buizerd heeft zoals zijn naam al zegt een rood / bruine staart. Qua formaat lijkt deze buizerd veel op de bij ons in Nederland voorkomende Europese Buizerd. Het karakter van de Roodstaartbuizerd is wat feller.

 

Roofvogels voor de roofvogel workshop - Kyra en Raoul

Soort: Arendbuizerd (Buteo rufinus)
Spanwijdte: 140 cm
Gewicht: 1 à 1,5 Kg
Voorkomen: o.a. Noord-Afrika

 

De Arendbuizerd is een prachtige buizerd. Op de Roofvogelboerderij hebben we zowel een lichte variant als een geheel rode variant. In de toekomst mogen deze dame en heer in een broedvolière,maar voor nu vliegen ze nog altijd schitterend.

 

Roofvogels voor de roofvogel workshop - Bibi

Soort: Europese buizerd (Buteo buteo)
Spanwijdte: 120 cm
Gewicht: 900 gram
Voorkomen: o.a. Nederland

 

De Europese buizerd is de meest voorkomende roofvogel in Nederland. We zien ze vaak zitten langs de snelweg op paaltjes of heerlijk zweven op thermiek. Bibi is pas bij ons en nog volop in training zodat ze later mee kan doen in de show. De Europese buizerd heeft kleurvariaties in het verenkleed van bijna wit op de borst en zoals Bibi heel donkerbruin.

 

Roofvogels voor de roofvogel workshop - Pino

Soort: Kuifcaracara (Polyborus plancus)
Spanwijdte: 130 cm
Gewicht: 1200 gram
Voorkomen: Midden en Zuid Amerika

 

Net zoals zijn grote broer de Falklandcaracara is ook de Kuifcaracara een hele slimme vogel. De kuifcaracara’s worden in de landen waar zij voorkomen ook wel de bendeleden genoemd. Het zijn echte rovers. Caracara’s houden er van om te plunderen en te slopen!

 

Roofvogels voor de roofvogel workshop - Johnny

Soort: Falklandcaracara (Phalcoboenus australis)
Spanwijdte: 1,30 meter
Gewicht: 1500 gram
Voorkomen: Falklandeilanden

 

Alleen op de falklandeilanden, ten zuiden van Argentinië, komt deze bijzondere caracara voor. Johnny Rook is de bijnaam die de eilandbewoners aan deze caracara hebben gegeven. Ongelooflijke intelligente, felle, ondeugende vogels!

 

Roofvogels voor de roofvogel workshop - Milo, Milan, Mini en Hercules

Soort: Woestijnhavik (Parabuteo unicinctus)
Spanwijdte: 100 cm
Gewicht: 700 gram
Voorkomen: Zuid en Midden Amerika

 

De Woestijnhavik of Woestijnbuizerd is één van de weinig socialere roofvogels. Deze roofvogel jaagt namelijk in groepen. Zijn voedsel bestaat uit kleine reptielen, slangen maar ook zoogdieren. Deze “wolven van de lucht” kunnen gezamenlijk vliegen, ze hebben lange staartveren waardoor ze heel wendbaar zijn!

 

Roofvogels voor de roofvogel workshop - Zeus

Soort: Slechtvalk (Falco peregrinus)
Spanwijdte: 100 cm
Gewicht: 600 – 1200 gram
Voorkomen: o.a. Nederland

 

De Slechtvalk is de snelst vliegende vogel ter wereld. Ooit is er een topsnelheid in duikvlucht (“stoop”) gemeten van wel 385 km per uur. Dit was echter vanaf 2000 meter hoogte. Zeus is een al wat oudere slechtvalk die de kunst van het loer draaien maar al te goed begrijpt.

 

Roofvogels voor de roofvogel workshop - Athena

Soort: Geervalk (Falco rusticolus)
Spanwijdte: 130 cm
Gewicht: 1400 gram
Voorkomen: o.a. Scandinavië en IJsland

 

Valken noemen we de hoogvliegers, zij hebben lange en spits aflopende vleugels. Valken jagen op het vliegende veerwild. De Geervalk of Giervalk is de grootste valkensoort. Valken worden getraind op een loer. De loer is een kunstprooi die wordt rondgedraaid in de lucht. Valken maken prachtige duikvluchten!

 

Roofvogels voor de roofvogel workshop - Hector

Soort: Amerikaanse Torenvalk (Falco sparverius)
Spanwijdte: 50 cm
Gewicht: 100 gram
Voorkomen: o.a. Noord en Midden Amerika

 

In Nederland hebben we een Europese Torenvalk (de vogel die je vaak ziet “stil” hangen in de lucht), in Amerika hebben ze deze Torenvalk. Ze zijn nog een stuk kleiner van formaat en jagen op grote insecten en kleine hagedissen.

 

Roofvogels voor de roofvogel workshop - Jack en Oscar

Soort: Kapgier (Necrosyrtes monachus)
Spanwijdte: 170 cm
Gewicht: 1,5 à 2 Kg
Voorkomen: Oost en West-Afrika

 

De kapgier leeft in de natuur in Afrika, ten zuiden van de Sahara. Hier leven ze op grasachtige savannes tot halfwoestijnen en stedelijke gebieden. Zelf is hij te zwak om karkassen open te rijten maar met zijn smalle snavel kan hij de resten die grotere gieren achterlaten opeten.

 

Roofvogels voor de roofvogel workshop - Jack en Oscar

Soort: Kalkoengier (Cathartes aura)
Spanwijdte: 180 cm
Gewicht: 1,5 à 2 Kg
Voorkomen: Noord en Zuid-Amerika

 

De kalkoengier kan zijn voedsel, behalve met zijn scherpe ogen, ook vinden door het op een grote afstand te ruiken. Er zijn maar weinig vogels waarvan bekend is dat ze dat kunnen.